Hanne Kjærskov

 

53761097_300993290573657_4610103812605083648_n

Om Hanne og foredraget “Forlad noget fastlåst – om effekten af metakognitiv terapi.” 

Det lyder rigtig nemt på papiret, at man kan hele fra stress, angst, depression, OCD og PTSD “ved bare at gøre mindre”, og det er da heller ikke hverken store muskler eller de store armbevægelser, der er brug for. Hanne ved fra sig selv, at metakognitiv terapi er rigtig effektivt. Så hun deler ud af sine erfaringer og fortæller fra hjertet, da hun gik fra kartel til mig selv, og inddrager publikum, så de både får de bedste tips, og selv prøver øvelserne.   

I foredraget Forlad noget fastlåst! Om effekten af metakognitiv terapi, er rådgiver Hanne Kjærskov vært for et lærerigt og sjovt foredrag. Hanne uddyber i en så munter fortælling som muligt om vejen ind og ud af noget meget fastlåst, og hvordan hun fik mange tidskrævende bekymringstanker med kartel ind på nethinden gennem 10 år, hvor trusler og pres var hverdag, og hvorfor Metakognitiv terapi er så genialt og en sikker og farbar vej for alle, der i den aller bedste mening og helt uvidende for konsekvensen går rundt og bekymrer sig og tænker og tænker. 

Metakognitiv terapi er grundlagt af den engelske professor Dr. Adrian Wells og baseres på forskning omkring psyken. Når vi har udfordringer som stress, angst, depression, OCD eller PTSD, så har vi med stor sandsynlighed givet vores tunge tanker de aller bedste betingelser og luftet dem mere end rigeligt istedet for at lade dem være. Det er altså dét, at vi overtænker og ændrer adfærd, der lige så stille invaliderer os, og fastholder os i en stresset, angst eller depressiv tilstand. Det betyder ikke, at vi går rundt og tænker og tænker for med vilje at gøre skade på os selv, eller vi ønsker for os selv “bare jeg dog kunne blive lidt stresset”

Vi ved simpelthen ikke, at vi gør skade på os selv, når vi spekulerer. Og Hanne mener, at der er en kommunikationsopgave, der skal løses, hvis flere skal hele hurtigere. Det handler ikke om at kaste med skyld og skam eller ansvar, det handler om at få bredt budskabet ud og hæve barren for mentalt helbred. Naturligvis er der ingen systemer omkring psyken, der er en 100% løsning, men metakognitiv terapi er dog i hendes øjne det bedste på markedet, og indgangen til- og effekten af det burde være basis viden for os alle sammen. 

Når årsagen til psykiske lidelser er den, at vi gør for meget med vores negative tanker, så må løsningen være at gøre mindre med tankerne og lade dem regulere sige selv. Dette princip, at observere en tanke uden at reagere på den, kaldes i metakognitiv terapi for “detached mindfulness”.

Det lyder enkelt, nemt og logisk, men det er det ikke altid i praksis, da mange af os oplever, at vores negative tanker er ukontrollerbare og lever sit eget liv. En måde at øve sig på kan være at lytte til lyde, og træne sit sind i at udelukke nogle lyde og fokusere bevidst på andre, så vi oplever, at vi kan kontrollere “skiftet” så vi får en succesoplevelse og forstår, at vi kan bruge denne teknik i andre sammenhænge. 

Igennem foredraget vil der være nogle simple øvelser, med det klare formål at give publikum en oplevelse af, hvad de kan, så de på egen krop mærker effekten af metakognitiv terapi og får mere viden. De bliver introduceret for muligheden at hele ved at gøre mindre, som kan hjælpe dig til at afkoble dig fra ubehagelige tanker og dermed give dem plads til at ændres. 

Metakognitiv terapi tilbyder hurtig og effektiv lindring af lidelser som stress, angst, depression, OCD og PTSD baseret på solid forskning. Der opnås oftest imponerende resultater med metoden, men foredraget i sig selv er ikke et quickfix for heling af psykiske lidelser. Foredraget tilbyder derimod tips til, hvordan vi – på en forholdsvis simpel måde – sikrer større mental sundhed, mere arbejdsduelighed og helt generelt forbedrer vores livskvalitet.

Så vil du være med, når øvelser demonstreres og have adgang til tekniker og redskaber og ny viden, så er foredraget oplagt for dig. Det kan også være, at du har ansvaret for en række medarbejdere eller samarbejdspartnere eller medlemmer, som kunne have glæde af viden om teknikerne, eller du vil være firstmover og tilbyde foredraget, der fortæller om “proof of concept” af den metakognetive terapi, som mange ikke kender endnu, til trods for effekten.

Der er stor værdi i at øge det mentale helbred for en bredere skare, og udbrede budskabet om, at vi “bare” skal gøre mindre. Problemet er, hvis ikke vi ved det, eller vi ikke ved, hvordan man gør. Gevinsten er stor blot ved at kende til dette med at gøre mindre, og dermed mulighederne for at høste lavt hængende frugter i form af hurtig heling på helt, helt kort sigt.  

Metakognitiv terapi er en kun 30 årig gammel metode, der er udviklet af engelske Dr. Adrian Wells. Så kom og vær med, når rådgiveren sådan lige fra hjertet og så muntert som muligt fortæller om sine erfaringer.

Det er ingen hemmelighed, at Hanne slet og ret ikke forstår, hvorfor mange ikke kender til systemet og effekten af dette, når det dur så godt. Og at det er ubegribeligt, at “vi” som samfund ikke i højere grad tager metakognitiv terapi til os, når der uafladeligt er så mange sygemeldte og stressede. Hanne ved fra sig selv, at hun lærte om det ved et rent tilfælde, og hvor skal man finde oplysning om noget, som man ikke ved findes ? 

Hanne rækker også ud til de mange, der er i tvivl. For hendes eget vedkommende, så gik “tingene ikke på plads” efter 12 “timer”, som nogle psykologer populært skriver, at de kan fixe “alt” på ved terapi i et gruppeforløb til 4.000 kroner.  

Hannes holdning er, at metakognitiv terapi frigør ressourcerne, som du har brug for, så du ved effekten af den metakognitive terapi løser din stress med venstre hånd. Den højre hånd må du samtidig bruge på at løse selve “problemet” og der inddrog Hanne også helt andre metoder. 

Foredraget henvender sig til private såvel som til erhverv og til bestyrelser, arbejdspladser, foreninger og mødesteder, hvor der er interesse for viden om mere trivsel og mindre stress. Det kan også være fora, som vil styrke trivslen og fortrænge stress omkring patienter eller tidligere patienter, flygtninge eller traumatiserede personer, og fora hvor fagfolk mangler konkret viden om metakognitiv terapi for at kunne snakke rigtigt med.

Foredraget henvender sig til alle, der er interesseret i en genvej for at styre uden om stress og angst og depression og foredraget findes i forskellige versioner rettet mod det aktuelle publikum. Se mere her. Det henvender sig til alle både faglige og private personer og arbejdsgivere, bestyrelser og medlemsfora, som vil vide mere om den effektive metakognitiv terapi, der i disse år bliver udbredt verden over, men som samtidig også kræver mere end to ord med på vejen. Hvis det fra arrangørens side, er et ønske, at to holder foredraget, og en regulær faglig vinkel inddrages, så medbringer Hanne efter aftale en gæstetaler.

Metakognitiv terapi udmærker sig ved udelukkende at være faciliteret af certificerede terapeuter, som alle har taget deres uddannelse i forskellige grader ved grundlæggeren engelske Adrian Wells og norske Hans Nordal. Det er vigtigt, at de terapeuter, som du sidenhen vil søge mere information eller terapi ved findes her https://mct-institute.dk , så du sikrer dig selv den fornødne faglighed.

Mange bruger metakognitiv terapi som en del af deres markedsføring uden at have fornøden uddannelse, indsigt eller erfaring, og derfor kan du også se “giraffen” og tjekke graden af terapeutens certificering. Du kan læse mere om erfaringer omkring metakognitiv terapi på bloggen på www.exited.dk (som er under udarbejdelse) og samtidig finde vej til nærmeste behandler der.

Hanne bryder sig ikke om, når nogen pynter sig med lånte fjer, og illuderer de er udlært i metakognitiv terapi og slår ud med armene og leger ekspert, fordi de har været til et foredrag eller været på et kursus. Hun blev i 2017 temmelig forarget over at se, der i “folks” markedsføringsmateriale stod de var uddannet terapeuter i metakognitiv terapi, når det ingenlunde var tilfældet, især fordi der kunne træffes at være “klienter” med hårdt brug for terapi, der landede i kurven ved en, der slet ikke var klædt ordentlig på til opgaven. Og det dur ikke. Det tager hun afstand fra. 

Hanne undersøger i 2017 og årene frem alt det mulige og umulige der findes omkring metakognitiv terapi, og der findes idag en uddannet metakognitiv terapeut i Danmark med en uddannelse helt tilbage fra 2014, som ikke findes på listen på https://mct-institute.dk så hvis din terapeut ikke står på listen, så kan det skyldes dette, du kan kontakte Hanne ved spørgsmål.

Foredraget Forlad noget fastlåst! 

Hanne gør op med den gængse metode for behandling af stress, angst, depression, OCD og PTSD i foredraget Forlad noget fastlåst ! når hun forklarer, hvordan metakognetiv terapi heler os, når ”bare” vi lærer at gøre mindre.