Ivan Karadzic

Danish diving instructor Ivan Karadzic poses during an interview with Reuters near the Tham Luang cave complex, where 12 boys and their soccer coach are trapped, in the northern province of Chiang Rai

Ivan Karadzic f. 1973 er opvokset i Vedbæk og flyttede til København for at arbejde indenfor salg og med private forsikringer, inden han i 2007 etablerede sig med egen virksomhed på øen Koh Tao i Thailand for der at udleve sin drøm at uddanne dykkere og dykkerinstruktører i den udfordrende disciplin teknisk dykning i øens ældste dykkerskole.

Koh Tao er 21 km2 og i ligger i Surat Thani provinsen, og virksomheden Koh Tao Tec Divers er i dag rammen om Ivans liv, som med et blev forandret, da han samarbejdede med Royal Thai Navy Seals, og i et særdeles usædvanligt arbejdsfællesskab var en ud af 20 elitære frivillige dykkere, der reddede 12 drenge og deres fodboldtræner ud af Tham Luang grotten i den nordlige Chiang Rai, provins, som de blev fanget i d. 23 juni – 4 km væk fra friheden.

Først efter 9 dage uden mad og drikke på nær snacks, blev drengene fundet af elitære engelske dykkere d. 2 juli og siden blev arbejdsfællesskabet med de 20 frivillige elitære dykkere fra hele verden og 50 Royal Thai Navy Seals samt 20 Navy Seals fra USA og Australien etableret, og den samlede styrke på 90 mand opererede herefter under et umenneskeligt intenst pres under hele verdens bevågenhed med det ene formål hurtigst muligt at få alle sikkert ud – i live.

Fra start stod det klart, at de elitære dykkere fandt dykkerudstyret, som Navy Seals brugte, kunne opgraderes for en tilpasning til groteske forhold i grotten, så inden redningsaktionen kom endeligt i gang, foranledigede de elitære frivillige dykkere en opgradering udstyret og uddannelse i huledyk for Navy Seals, udstyret kom mange steder fra – bl.a. også fra butikker i Koh Tao.

Næst var det et kapløb med tiden – med særlig teknologi at få pumper i gang, så grotten delvist kunne tømmes for vand og muliggøre redningsaktionen, inden monsunen i de samme dage ville sætte ind og brutalt afskære drengene og træneren fra at komme ud i yderligere flere måneder.

Ivan giver eksklusivt en række foredrag i Skandinavien, om hvordan redningsaktionen blev organiseret og gennemført under de svære forhold, som tillod at drengene og træeneren kom ud i hold over 3 dage, og dels om hvordan det helt usædvanlige samarbejde med den thailandske regering har forandret hans liv. Fra at leve enkelt med en passion og et særligt talent, som blev anvendt i den aller sværeste situation til at være en del af et særligt arbejdsfællesskab under hele verdens bevågenhed, til fortsat at være under bevågenhed, pga. det store fokus verdens øjne rettede mod alle deltagerne i begivenhederne i grotten. 

Undervejs døde en tidl. Royal Thai Navy Seal, han omkom under de svære forhold. Den farefulde aktion, som reddede drengene og fodboldtræneren, var ikke uden de allerstørste omkostninger, og det er ingenlunde en parentes for Ivan, der for sin indsats modtog en personlig gave og tak fra kongen i Thailand. 

Ivan fortæller om thailandsk kultur og traditioner og om sædvaner, som blev gradbøjet, da den alvorlige situation krævede en ualmindelig indsats og en ualmindelig tilgang for en brugbar løsning. De mange skæbner, som på få dage blev viklet ind i hinandens livshistorier, kender Ivan også til, og der blev knyttet bånd, som for altid vil bestå.

Foredraget er en personlig beretning om et helt unikt professionelt virke, der pludselig kom i rampelyset for hele verdens presse. Ydmyg og veltalende som Ivan er, og med en ligefrem tilgang til hans egen rolle, er der rig lejlighed til at få svar på alle spørgsmål og samtidig få en uforglemmelig oplevelse.

Ivans liv var enkelt, og Ivan var uforberedt, da Hollywood bankede på, fordi han af et godt hjerte tilbød sig, smed alt hvad han havde i hænderne og drog mod nord, så drengene og deres træner kunne komme ud i live.

Historien inspirerer alle mennesker og organisationer, da den eksemplificerer den særlige værdi, der er i nye samarbejder, som på den ene side inkluderer en meget speciel viden og helt unikke erfaringer og på den anden side viser resultaterne, når alt dette trækkes ind på højeste niveau for som Ivan fra den ene dag til den anden at eksekvere på lige vilkår og på lige fod med de dygtigste specialstyrker i verden i en fælles mission.

For yderligere information om Ivans foredrag og aktiviteter i Skandinavien, så kontakt personlig assistent for Ivan Karadzic, Hanne Kjærskov, hanne.dk